Vakantie in tijden van corona

Veel werknemers kijken altijd uit naar de vakantie, maar zoals alles anders is sinds de uitbraak van het coronavirus, zijn ook vakanties alles behalve zeker. Veel landen veranderen van kleurcode, waardoor het zomaar zou kunnen dat op het laatste moment de vakantie geannuleerd moet worden. In dit artikel een aantal vragen en antwoorden over de rechten van werknemers met betrekking tot het coronavirus en vakantie.

De vakantie moet geannuleerd worden en de werknemer wil terugkomen op zijn genomen verlof. Is dit mogelijk?

Dit is in principe niet mogelijk, want het verlof staat vast. De werkgever kan immers niet weten wat de werknemer tijdens zijn verlof wilt doen. Op het moment dat een vlucht geannuleerd wordt of een land op oranje springt is dat niet automatisch een reden om als werknemer te eisen om het genomen verlof terug te draaien.

Mag ik als werkgever controleren of een werknemer zijn vakantie doorbrengt in een gebied waar er code rood of oranje geldt?

Dit mag niet gecontroleerd worden, want je mag als werkgever niet controleren wat een werknemer in zijn vrije tijd doet. Als werkgever kun je wel adviseren om niet naar een gebied een oranje of rood gebied af te reizen en kan je aangeven wat de consequenties zijn als je dit wel doet. Een consequentie zou bijvoorbeeld kunnen zijn thuisquarantaine zonder loondoorbetaling.

Heeft een medewerker recht op doorbetaling wanneer deze door zijn vakantie in quarantaine moet?

Dit is een lastige vraag die niet in alle gevallen met een ja of nee te beantwoorden is. Het zal afhangen van de omstandigheden van het geval. Deze kunnen zo zijn dat de werkgever het loon gewoon moet doorbetalen, maar het is ook mogelijk dat de werkgever dit niet verschuldigd is.

#

Comments are closed