UPDATE: Het onbelast vergoeden van de reiskosten is verlengd tot 1 oktober

Onbelast vergoeden van de reiskosten tot 1 juli 2021 verlengd.

Het kabinet heeft besloten dat de coronanoodmaatregel voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding tot 1 juli 2021 verlengd wordt. Dit houdt in dat werkgever tot die tijd de bestaande vaste reiskostenvergoeding onbelast aan haar werknemers kan blijven vergoed, ook als deze reiskosten door het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt worden. Dit heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in een brief aan de tweede kamer laten weten.
De voorwaarde die hier nog steeds aan vast zit, is dat het moet gaan om een vaste reiskostenvergoeding die al voor 13 maart 2020 (begin van de corona pandemie) van kracht was.

Voor werknemers die na deze datum in dienst zijn gekomen, zal voor de thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding mogelijk zijn op grond van de gerichte vrijstelling. Wel is het mogelijk om de werkelijk gereisde kilometers onbelast te vergoeden tegen 0,19 cent per kilometer.
Bij een vaste reiskostenvergoeding moeten in dit geval de thuiswerkdagen wel belast worden. Daarnaast kan de werkgever er voor kiezen om bij het belaste deel van deze vergoeding het aan te wijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte.

Verder doet het kabinet nog onderzoek naar de mogelijkheden om met een aanvullende regeling het mogelijk te maken dat thuiswerkkosten onbelast vergoed kunnen worden. Hier bestaat op dit moment nog geen gerichte vrijstelling voor. Dit zou een aanvulling moeten zijn op de bestaande
regeling die het mogelijk maakt om kosten zoals arbo voorzieningen ( bureaustoel, bureau, etc.) en ict-middelen onbelast te vergoeden. Zeer waarschijnlijk gaat dit niet voor het eind van 2021 lukken. Voor 2021 is de vrije ruimte in de werkkostenregeling wel al tijdelijk verruimd. Deze kan een werkgever ook gebruiken om thuiswerkkosten onbelast te vergoeden.


Bron: Salaris rendement

#

Comments are closed